Legalizacija objekata u Beogradu

Pod terminom legalizacija objekata podrazumeva se naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno delove objekta izgrađene ili rekonstruisane bez građevinske dozvole, kao i objekte izgrađene na osnovu građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju i potvrđenog glavnog projekta, ali na kojima je, prilikom izvođenja radova, odstupljeno od izdate dozvole, odnosno odobrenja.

Šta vam je potrebno od tehničke dokumentacije za legalizaciju?

Opštinske službe će od vas zahtevati da u zavisnosti od tipa i veličine objekta koji legalizujete podnesete jedan od sledaća tri dokumenta:

1. Tehnički izveštaj,
2. Zapisnik o veštačenju,
3. Projekat izvedenog objekta.

Tehnički izveštaj predstavlja najniži nivo obrade. To je osnovni dokument i za njegovu verifikaciju nisu potrebne overe svih stručnih lica koja mogu da budu uključeni u proces gradnje i projektovanja (na primer arhitekta, građevinski inženjer, statičar, električar...).

Zapisnik o veštačenju je nešto viši nivo obrade. Njega mogu da potpišu arhitekta, statičar ili električar. Zapisnik o veštačenju omogućava uknjižbu bez zabeležbe.

I na kraju opštinske službe mogu zahtevati projekat izvedenog objekta koji je najviši nivo obrade. On zbog svoje kompleksnosti zahteva uknjižbu sa zabeležbom.

Kod nas možete dobiti sve ove potrebne dokumente u najkraćem mogućem roku. Pozovite 011/3809-597 ili nam pošaljite mejl na info@cepro.rs i rado ćemo vam pomoći oko svih pitanja i nedoumica.

legalizacija objekata u Beogradu

Tehnički izveštaj o stanju kuće, instalacija, infrastrukturne mreže i spoljnjeg uređenja obavezno mora da sadrži i geodetski snimak izrađen na kopiji plana parcele, koji nije stariji od šest meseci. Tehnički izveštaj mora da radi diplomirani arhitekta ili inženjer građevine sa odgovarajućom licencom.

Pravilnikom o legalizaciji predviđeno je da vlasnici dostave četiri fotografije objekta, u boji ili crno-bele, minimalnih dimenzija 100 x 150 mm, koje prikazuju zdanje sa ulicne, dvorišne i sa bočnih strana.

Dokumenta potrebna za legalizaciju

1. Dokaz o pravu svojine - Izdaje ga Republički Geodetski Zavod u katastru nepokretnosti.
2. Geodetski snimak - Ovaj dokument izdaje licencirani geodetski biro
3. Tehnički izveštaj o stanju objekta
4. Administrativna taksa - Uplaćuje se u pošti ili u banci
5. Fotografije objekta - Samostalno ili preko trećeg lica
6. Zahtev za naknadno izdavanje građevinske dozvole - Izdaje ga Opština na kojoj je objekat
7. Dokaz da je plaćena taksa za uređenje zemljišta - Direkcija za građevinsko zemljište

Kada se uredno predaju svi dokumenati, opština izdaje odobrenje za legalizaciju objekta koje stupa na snagu tek kada vlasnik uplati naknadu za uređenje zemljišta, i potvrdu o tome dostavi nadležnima u opštini. Naknada se plaća u direkciji za gradsko građevinsko zemljište na teritoriji grada.

Kako do potrebne tehničke dokumentacije?

Projektni biro CEPRO vrši izradu tehničke dokumentacije u procesu legalizacije što obuhvata izradu zapisnika, tehničkih izveštaja i projekata bespravno izvedenog objekta. Imamo zavidno iskustvo u ovoj oblasti projektovanja i omogućavamo vam da do neophodne dokumentacije dođete u veoma kratkom roku. Pozovite 011/ 3809 597 ili nam pošaljite mejl na info@cepro.rs i rado ćemo vam pomoći oko svih pitanja i nedoumica.

legalizacija objekata u beogradu legalizacija objekata u beogradu

Licence i sertifikati

Svi projekti se u potpunosti izrađuju po važećim propisima i zakonima Republike Srbije i svi su pokriveni validnom licencom.

Odabrani radovi

Super Vero market | Novi Beograd
[projektovanje objekata]
Privatna kuća | Deksaševa
[legalizacija objekata]
Rezidencija | Tolstojeva 17
[projektovanje objekata]

Izmene zakona - popusti

Početkom 2011. godine stupio je na snagu Pravilnik koji ima za cilj da građanima olakša postupak legalizacije. Pre svega moguća je jednostavnija i jeftinija procedura.

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji koji je krajem marta 2011. usvojila Skupština Srbije omogućavaju četvoročlanim i većim porodicama popust do 99 odsto za legalizaciju objekta površine do 100 kvadratnih metara.

Kako bi ostvarili popust, neophodno je da vlasnici nelegalnih objekata sa Direkcijom za zemljište zaključe ugovor o regulisanju obaveza do 30. juna 2012. godine, a naknadu će moći da plaćaju do 20 godina.

legalizacija objekata


Najpopularnije usluge


Zašto odabrati Cepro

 • Svi radovi su licencirani
 • Poštovanje dogovorenih rokova
 • Dugogodišnje iskustvo
 • Respektabilne reference
 • Dokazana stručnost
 • Mapa

  mapa cepro

  Kontakt

  Projektni biro CEPRO
  Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 125
  Telefon: 011 3809 597
  E-mail: info@cepro.rs
  Web: www.cepro.rs

  Copyright 2022 - Sva prava zadržana - Projektni biro CEPRO www.cepro.rs